20. 2. 2025
Prepustite se prvinskim okusom pomladi
Divji šparglji so ena izmed najbolj cenjenih pomladnih dobrot v Istri. Njihov rahlo grenak okus, poln mineralov in vitaminov, je navdih za številne kuharske mojstrovine, ki jih od petka, 28. marca, do nedelje, 13. aprila, ponujajo izbrane gostilne in restavracije po celotnem območju Slovenske Istre.
21 gostincev – ena ljubezen do lokalnih okusov
Letos se kulinarični dnevi iz Izole širijo na celotno Slovensko Istro, kar pomeni, da lahko v kar 21 izbranih gostilnah in restavracijah okušate kreativne jedi iz divjih špargljev – od tradicionalnih receptov kot je fritaja s šparglji do vrhunskih sodobnih interpretacij.
Seznam sodelujočih restavracij in gostiln:
Ankaran
Rezidenca Ortus
ŠPARGLJEV MENI:
- Pozdrav iz kuhinje: Mini bruschetta s tartufato, solnim cvetom in oljčnim oljem iz Ankarana
- Topla predjed: Kremna juha iz divjih špargljev s hrustljavimi kruhki ter kapljico oljčnega olja iz Ankarana
- Glavna jed: Domači fuži z divjimi šparglji, lokalno salamo s tartufi, parmezanom in solnim cvetom
- Sladica: Čokoladni suffle z gozdnimi sadeži in meto
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Koper in okolica
Gostilna Karjola Marezige
ŠPARGLJEV MENI:
- Juha: Špargljeva kremna juha
- Topla predjed: Rižota s šparglji, kozicami in špinačo
- Glavna jed: Španski tacosi s piščancem, šparglji in omako belega fižola
- Sladica: Šparglji, jagode in bela čokolada
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Gostilna Oljka Vanganel
ŠPARGLJEVE JEDI:
- Špargljeva pita
- Brusketa, špargljeva krema in gamberoni
- Carbonara s paccheri in šparglji
- File brancina s šparglji in tartufi
- Ombolo v testu s šparglji
|
KONTAKT: Facebook | Instagram
Placito Risano
ŠPARGLJEV MENI:
- Pozdrav iz kuhinje
- Hladna predjed: Tartar jelena in trije šparglji
- Hladno-topla predjed: Poljubčki iz divjih špargljev
- Topla predjed: Ržena rižota s šparglji, mavrah in čemaževa juha
- Glavna jed: Zvitki divjega prašiča millefoglie iz krompirja redkvica in šparglji
- Sladica: Kafe corretto
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Portus KoperŠPARGLJEVE JEDI:
- Rižota s šparglji, kozjim sirom, špinačo, poširanim jajcem in karameliziranimi orehi
|
KONTAKT: Facebook | Instagram
Restavracija Al Mulin
ŠPARGLJEV MENI:
- Penina Santomas rose (0,1 dl)
- Hladna predjed: Hobotnica, trilja, gambero, pridih špargljev, salicornia, gazpacho
- Glavna jed: Bakala, fregola, šparglji, espuma grancievole
- Sladica: Mousse bele čokolade, krema špargljev, jagoda
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook
Restavracija Brič
ŠPARGLJEV MENI:
- Juha: Špargljeva juha
- Topla predjed: Divji riž z divjimi šparglji in sipami
- Glavna jed: File piranskega brancina, pečen krompir, rumeno in oranžno korenje, bučke in paprika na žaru, sotirani divji šparglji
- Sladica: Borovničev mousse z mangom in rožmarinom ter kokosovo sredico
|
Ob hrani nudijo še vinsko spremljavo treh vrhunskih lokalnih vin. V ponudbi pa imajo še druge okusne špargljeve jedi, ki jih lahko naročite posamezno: Pljukanci s škampi in divjimi šparglji, Divji riž z divjimi šparglji in sipami, Fuži s klobasami in šparglji, Fritaja s šparglji.
Odprti so vsak dan med 11. in 21. uro, le ob sredah imajo zaprto.
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Restavracija Salicornia
ŠPARGLJEV MENI:
- Pozdrav iz kuhinje: Divji šparglji & "morski špargelj", sezam, mlada kravja skuta
- Juha: Kremna juha gomoljnega peteršilja, profiterol z dimljeno postrvjo, saltirani šparglji
- Glavna jed: Domači pljukanci, šparglji, jadranski gamberi in stracciatella
- Sladica: Nougatova krema, kakavov biskvit, pečen ananas, praženi lešniki
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Izola
Gostilna Bujol
ŠPARGLJEVE JEDI:
- Fritaja s šparglji
- Špageti z vongolami in šparglji
|
Gostilnica Gušt
ŠPARGLJEVE JEDI:
- Špargljeva kremna juha z praženimi lešniki in špargljevim oljem
- Fritaja s šparglji in kraško panceto
- Rezanci z gamberi in šparglji
- Biftek s špargljevim pirejem, šparglji in panceto
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Gostilna Korte
ŠPARGLJEVE JEDI:
- Fritaja s šparglji in pršutom
- Fuži s šparglji in pršutom
- Rezanci z gamberi in šparglji
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Gostilna Perla
ŠPARGLJEV MENI:
- Predjed: Špargljeva juha s kozicami
- Glavna jed: Rezanci s šparglji, vongolami in mandlji
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Gostilna Sidro
ŠPARGLJEVE JEDI:
- Fritaja z domačo klobaso in šparglji
- Domači istrski fuži s škampi in šparglji
- Biftek v špargljevi omaki s prilogo
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Grill pri Perotu
ŠPARGLJEVE JEDI:
- Frtalja s šparglji, panceto in parmezanom
- Domači fuži s škampi in šparglji
- Rižota z gamberi, rukolo in šparglji
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook
Kmetija Medljan
ŠPARGLJEVE JEDI:
- Fritaja s šparglji
- Domači rezanci s šparglji
- Istrski štruklji s špargljevim prelivom
|
Odprti so ob sobotah in nedeljah.
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Restavracija hotela Marina
ŠPARGLJEVE JEDI:
- Carpaccio piranskega brancina s šparglji in jagodnim kaviarjem
- Rakova kremna juha s šparglji
- Rižota ali testenine z rakci in šparglji
- Istrski ravioli s šparglji in domačo panceto
- File dnevno sveže ribe s sezonsko prilogo v špargljevi omaki
- Sočno pečeni goveji ali telečji hrbet brez kosti s sezonsko prilogo in špargljevo omako
- Špargljev tiramisu z medeno omako in svežimi
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Restavracija Kamin
ŠPARGLJEVE JEDI:
- Špargljeva kremna juha s kefirjem in zeliščnim oljem
- Rižota z divjimi šparglji na parmezanu
- Domači sipini njoki z divjimi šparglji, škampi in stracciatello
- Pečena mediteranska polenta z ragujem divjih špargljev in carpacciom kapesante
- Ribji grill mix (bela riba, kapesanta, hobotnica, kozice) na rižoti divjih špargljev
- Telečji biftek z divjimi šparglji, tartufovo omako in pire krompirjem
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Portorož in Piran
Istrian Bistro & Tapas Bar
ŠPARGLJEV MENI:
- Juha: Kremna juha z divjimi šparglji, popečen pršut, francoska krema
- Topla predjed: Mešane školjke na buzaro z divjimi šparglji, tribarvni čips
- Glavna jed: Mediteranska kremna polenta z divjimi šparglji, popečena hobotnica, žgano mini korenje
- Sladica: Limonina krema z limoninim oljčnim oljem, jagodni disk in pire, sladoled in drobljenec iz pinjol
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Restavracija Marina Portorož
ŠPARGLJEV MENI:
- Hladna predjed: Marinirani sardoni s špargljevo solato in olivnim oljem, Vinska spremljava: Malvazija Zaro 2024
- Topla predjed: Domači pljukanci z istrsko klobaso in šparglji, Vinska spremljava: Modri Pinot Klenart 2021
- Osvežitev: Sorbetto belih špargljev in limone
- Glavna jed: Poširan ribji file, špargljev pire in pena zelenega jabolka, Vinska spremljava: Sauvignon Blanc Lavrenčič 2022
- Sladica: Edin špargljev tiramisu
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Restavracija Rizibizi
ŠPARGLJEV MENI:
- Hladna predjed: Hobotnica s šparglji
- Topla predjed: Trottole s šparglji in bakalajem
- Glavna jed: Piranski brancin s šparglji in belo polento
- Sladica: Mandljeva zmrzlina
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Stara gostilna – Vecchia osteria
ŠPARGLJEV MENI:
- Hladna predjed: Tatar orade z mariniranimi šparglji, jabolkom in omako iz zelene in zeliščnega olja
- Topla predjed: Rombova rolada s špargljevim moussom, korenčkovo kremo in omako rjavega masla in piščančje juhe
- Glavna jed: File brancina z omako sirotke z okisanimi lisičkami, postrvinim kaviarjem in šparglji
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Zakaj so divji šparglji tako posebni?
Divji šparglji (Asparagus acutifolius) so divji poganjki, ki rastejo na sončnih pobočjih med trnastim podrastjem. Njihova sezona traja od marca do začetka junija, najboljši čas za uživanje v njihovem polnem okusu pa je prav zdaj!
Tradicionalno jih pripravljamo z umešanimi jajci, a v času
Dnevov divjih špargljev boste lahko okušali še številne druge jedi: od kremnih juh, do domačih testenin, morskih dobrot in vrhunskih krožnikov, kot so hobotnica, brancin in celo sladic s šparglji.
Obiščite Dneve divjih špargljev
Kdaj? Od 28. marca do 13. aprila 2025
Kje? 21 izbranih restavracij in gostiln v Slovenski Istri
Zakaj? Ker so divji šparglji vrhunska poslastica, ki jo spomladi v Istri enostavno morate doživeti!